Életmód : A lisztérzékeny receptekhez útmutatás |
A lisztérzékeny receptekhez útmutatás
blikk.hu 2009.02.27. 07:38
A receptek elött az uccsó tájékoztatás.
a receptek egy adagra készültek és a nettó mennyiség megadásával.
A leggyakrabban használt konyhai mérőeszközök alkalmazása
1 kávéskanál (kk) 6-8 köbcentiméter
1 evőkanál (ek) 15-20 köbcentiméter
1 borospohár (bp) 100 köbcentiméter = 1 dl
1 vízespohár (vp)250-300 köbcentiméter = 2,5-3 dl
1 késhegynyi:
liszt =2 g, só= 0,5 g
1 mk:
liszt,dara,cukor, só = 2 g, olaj=2 g, v.hagyma =3-5 g
1 csapott kk:
cukor=4 g, zsír, liszt, dara = 5 g, só= 6g, olaj, v.hagyma 10 g
1 púpos kávéskanál (kk):
zsír, liszt, dara, cukor =6g, só= 10g
1 csapott ek:
liszt, dara=13g, cukor=14g, zsír,rizs tejföl= 20g, só, olaj=30g
1 púpos ek:
liszt=20g, dara,cukor=22g, zsír,tejföl,rizs=30g, só=60g
1 dl:
liszt=50g, dara=70g
1 db hókristály cukor=3,5 g
1 db kis mokka cukor= 2,5g
1 főzőkanál tömege: 20g
1 bögre tömege átlagosan:36g
1 db kockasajt 30g
1 db közepesnagyságú citrom= 100g
1 db közepes nagyságú alma= 100g
1 db közepesnagyságú burgonya=100g
1 db közepesnagyságú paradicsom= 50-80g
1 db közepesnagyságú zöldpaprika= 100 g
1 csomag újhagyma= 50-100g
1 csomag új srépa, vagy pgyökér= 150-200g
1 db új karalábé = 100-150g
1 db fejessaláta=50-100g
1 db piros retek= 20g
|