E - számok és társaik
lecikkek.5mp.eu 2009.02.27. 08:06
Színezékek
E-szám Név
E 100 kurkumin (kurkuma) természetes színezék, narancssárga
E 101 laktoflavin, riboflavin B2 vitamin, tejben található
E 102 tartrazin szintetikus azoszínezék, sárga
E 104 kinolinsárga szintetikus
E 110 narancssárga S szintetikus azoszínezék
E 120 karminsav természetes eredetű színezék
E 122 azorubin szintetikus azoszínezék, vörös
E 123 amarant szintetikus azoszínezék, vörös
E 124 neukokcin, Ponszó 4R szintetikus azoszínezék, vörös
E 127 eritrozin szintetikus, vörös
E 128 vörös 2G szinezék
E 129 allura vörös AC szinezék
E 131 patentkék V szintetikus trifenilmetán színezék kékeslila
E 132 indigókarmin szintetikus, kék
E 133 brillantkék FCF szinezék
E 140 klorofill- és krolofillinek természetes színezék, levélzöld
E 141 klorofill és klorofillin rézkomplexek természetes eredetű színezék, rézzel kezelt levélzöld
E 142 zöld S szintetikus trifenilmetán színezék
E 150 a karamell - egyszerű természetes eredetű, hőkezelt cukor
E 150 b karamell - szulfitos szinezék
E 150 c karamell - ammóniás szinezék
E 150 d karamell-ammónium-szulfitos szinezék
E 151 brillantfekete BN szintetikus azoszínezék, fekete
E 153 növényi szén természetes eredetű, faszén, fekete
E 154 barna FK szinezék
E 155 barna HTK szinezék
E 160 a vegyes karotinok béta-karotin,A-provitamin, szintetikusan gyártják a természetessel azonos formában (un. természetazonos), narancssárga
E 160 b annato, bixin, norbixin növényi magokból nyert természetes színezék, sárga-baracksárga
E 160 c kapszantin, kapszorubin paprikából nyert természetes színezék, narancsvörös
E 160 d likopin paradicsomból nyert természetes színezék, narancsvörös
E 160 e béta-apo-8-karotinnal természetazonosan előállított, narancsvörös
E 160 f béta-apo-8- karotinsav-etilésztere az E 160 e észtere, narancsvöröstől sárgáig
E 161 b lutein levélszínezékek
E 161 g kantaxantin természetazonos szinezék, narancsvörös
E 162 céklavörös,betanin céklából vonják ki, lilás(-cékla-)vörös
E 163 antociánok kékszőlőből vonják ki, vörös, kék, barna
E 170 kalcium-karbonátok kréta, mész, fehér
E 171 titán-dioxid szinezék
E 172 vasoxid és -hidroxidok sárga, vörös és fekete színű pigmentek
E 173 alumínium inert fémpigment
E 174 ezüst inert fémpigment
E 175 arany inert fémpigment
E 180 lithorubin BK rubinpigment BK sajtviasz (paraffin, cerezin) festésére
Megjegyzés: Magyarországon a szintetikus élelmiszerszínezékek alkalmazását "mesterséges színezékkel" felirattal jelezni kell az élelmiszerek csomagolásán.
Tartósítószerek
E-szám Név
E 200 szorbinsav megtalálható pl. a vörös áfonyában
E 202 káliumszorbát a szorbinsav sója
E 203 kalciumszorbát a szorbinsav sója
E 210 benzoesav a benzoegyantában található
E 211 nátriumbenzoát a benzoesav sója
E 212 káliumbenzoát a benzoesav sója
E 213 kalciumbenzoát a benzoesav sója
E 214 p-hidroxi-benzoesav etilészter PHB- észterek néven ismertek
E 215 p-hidroxi-benzoesav etilészter nátriumvegyülete PHB- észterek néven ismertek
E 216 p-hidroxi-benzoesav-n-propilészter PHB- észterek néven ismertek
E 217 p-hidroxi-benzoesav-n-propilészter nátriumvegyülete PHB- észterek néven ismertek
E 218 p-hidroxi-benzoesav metilészter>
E 219 p-hidroxi-benzoesav metilészter nátriumvegyülete
E 220 kéndioxid kénessav, antioxidáns
E 221 nátriumszulfit
E 222 nátriumhidrogénszulfit
E 223 nátriummetabiszulfit a kénessav sói
E 224 káliummetabiszulfit
E 226 kalcium-szulfit
E 227 kalciumhidrogénszulfit
E 228 kálium-hidrogén-szulfit
E 230 bifenil (difenil) tartósitószer>
E 231 orto-fenil-fenol csak citrusgyümölcsök és banán felületkezelésére
E 232 nátrium-ortofenil-fenolát
E 233 tiabendazol
E 234 nizin tartósitószer
E 235 natamicin tartósitószer
E 236 hangyasav hangyákban és csalánban található
E 237 nátriumformiát
E 238 kalciumformiát a hangyasav sói
E 239 hexametilén-tetramin tartósitószer
E 242 dimetil-dikarbonát tartósitószer
E 249 kálium-nitrit tartósitószer
E 250 nátriumnitrit
E 251 nátriumnitrát nitrites pácsókban használják
E 252 káliumnitrát salétromsó
E 260 ecetsav a füstölés és a sózás mellett a legrégebbi tartósítószer
E 261 káliumacetát
E 262 nátriumdiacetát az ecetsav sói
E 263 kalciumacetát
E 270 tejsav mikrobiológiai úton állítják elő; aludttejben és savanyú káposztában található
E 280 propionsav tartósitószer
E 281 nátrium-propionát tartósitószer
E 282 kalcium-propionát tartósitószer
E 283 kálium-propionát tartósitószer
E 284 bórsav tartósitószer
E 285 nátrium-tetraborát (borax) tartósitószer
E 290 széndioxid szénsav, gáz
E 296 L-almasav; D,L-almasav természetben előforduló gyümölcssavak, szintetikusan állítják elő
E 297 fumársav
Megjegyzés: Magyarországon a tartósítószerek használatát a termék csomagolásán (a szorbinsav és sói kivételével) név szerint fel kell tüntetni (pl. benzoesavval tartósítva).
Antioxidánsok (avasodásgátlók)
E-szám Név
E 300 L-aszkorbinsav C-vitamin
E 301 nátrium-L-aszkorbát
E 302 kalcium-L-aszkorbát az aszkorbinsav vegyületei
E 304 aszkorbinsav zsirsav-észterei aszkorbil-palmitát aszkorbil-sztearát
E 306 tokoferolok keverék természetes források magas tokoferol kivonata
E 307 (szintetikus) alfatokoferol E -vitamin
E 308 (szintetikus) gammatokoferol
E 309 szintetikus deltatokoferol
E 310 * propilgallát
E 311 * oktilgallát a galluszsav vegyületei
E 312 * dodecilgallát
E 315 D-eritroaszkorbinsav
E 316 nátrium-(D-eritroaszkorbát)
E 320 * butilhidroxianizol BHA
E 321 * butilhidroxitoluol BHT
Megjegyzés: A *-gal jelölt antioxidánsok használatát Magyarországon "antioxidánst tartalmaz" vagy "avasodásgátlót tartalmaz" felirattal jelölni kell az élelmiszer csomagolásán.
Emulgeátor
E-szám Név
E 322 Lecitinek természetes, zsírsavakból különítik el
Savregulátorok, savanyítók
E-szám Név
E 325 nátriumlaktát
E 326 kálium-laktát az E 270 (tejsav) sói
E 327 kalcium-laktát
E 330 citromsav gyümölcssav, mikrobiológiai úton nyerik
E 331 nátriumcitrátok emulgeálószer
E 332 káliumcitrátok a citromsav sói
E 333 kalciumcitrátok
E 334 L (+) borkősav gyümölcssav, borseprőből nyerik
E 335 nátriumtartarátok
E 336 káliumtartarátok a borkősav sói
E 337 kálium-nátrium-tartarát
E 338 ortofoszforsav
E 339 nátrium-foszfátok
E 340 kálium-foszfátok az ortofoszforsav sói
E 341 kalcium-foszfátok
E 350 nátrium-malátok
E 351 kalcium-malátok az E 296 (almasav) sói
E 352 kalcium-malátok
E 353 metaborkősav az E 334 (borkősav) vegyületei
E 354 kalciumtartarát
E 355 adipinsav csak sópótlókban
E 356 nátrium-adipát savanyúságot szabályozó
E 357 kálium-adipát savanyúságot szabályozó
E 363 borostyánkősav gyümölcssav, szintetikusan előállítva
E 380 triammónium-citrát savanyúságot szabályozó
E 385 kalcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát antioxidáns tartósitószer
Testesítőanyagok (állományjavítók)
E-szám Név
E 400 alginsav algafélékből nyerik
E 401 nátriumalginát
E 402 káliumalginát
E 403 ammóniumalginát az alginsav vegyületei
E 404 kalciumalginát
E 405 (propán-1,2-diol)-alginát
E 406 agar-agar
E 407 karragén (gyöngyzuzmó) algafélékből nyerik
E 407a feldolgozott euchema moszat (PES) sűritő anyag, zselésitő
E 410 szentjánoskenyérmagliszt
E 412 guármagliszt (guar gumi) trópusi gyümölcsök magjaiból
E 413 tragantmézga
E 414 gumiarábikum trópusi fafélék gyantájából nyerik
E 415 xantán-gumi mikrobiológiai úton cukorból nyerik
E 416 karaya-gumi (kara-gumi) sűritőanyag, stabilizátor
E 417 tara magliszt sűritőanyag, stabilizátor
E 418 gellán-gumi sűritőanyag, stabilizátor, zselésitő
Nedvességtartók
E-szám Név
E 420 szorbit
E 421 mannit cukoralkoholok, nedvesség visszatartó és cukorhelyettesítő szerek
E 422 glicerin
Emulgeálószerek
E-szám Név
E 431 polioxietilén (40) sztearát emulgeálószer
E 432 polioxietilén-szorbitán-monolaurát (poliszorbát 20) emulgeálószer, hordozó
E 433 polioxietilén-szorbitán-monooleát (poliszorbát 80) emulgeálószer, hordozó
E 434 polioxietilén-szorbitán-monopalmitát (poliszorbát 40) emulgeálószer, hordozó
E 435 polioxietilén-szorbitán-monosztearát (poliszorbát 60) emulgeálószer, hordozó
E 436 polioxietilén-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65) emulgeálószer, hordozó
Zselésítőanyag
E-szám Név
E 440 pektinek, amidált pektin almából, citrushéjból nyerik ki
Savregulátorok
E-szám Név
E 442 ammónium-foszfatidok emulgeálószer, hordozó
E 444 szacharóz-acetát-izobutirát sűritő anyag, zavarositó
E 445 glicerinészterek természetes gyantából emulgeálószer, stabilizátor, sűritő anyag
E 450 difoszfátok (pirofoszfátok) emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló
E 451 trifoszfátok emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló, szerkezetet kialakitó, texturáló anyag
E 452 polifoszfátok emulgeálószer, emulgeáló só, kelátképző, nedvesitőszer, szerkezet kialakitó, texturáló anyag
Testesítőanyagok
E-szám Név
E 460 cellulóz, mikrokistályos cellulóz, poritott cellulózpor fából nyerik, emulgeálószer, csomósodást gátló, hordozó, tömegnövelő szer, szerkezet kialakitó, texturáló anyag
E 461 metilcellulóz az E 460 vegyületei, tömegnövelő szer
E 463 (hidroxi-propil) cellulóz sűritő anyag, emulgelószer, stabilizátor, hordozó, tömegnövelő szerel
E 464 (hidroxi-propil)-metil-cellulóz
E 465 etil-metil-cellulóz
E 466 (karboxi-metil)-cellulóz nátrium-((karboxi-metil)-cellulóz)
Emulgátorok
E-szám Név
E 470 a zsirsavak nátrium-, kálium- és kalcium sói étkezési zsírokból állítják elő
E 470 b zsirsavak magnézium sói
E 471 étkezési zsírsavak mono- és digliceridjei
E 472 étkezési zsírsavak mono- és digliceridjeinek észterei
E 472 a ...ecetsav-észterek
E 472 b ...tejsav-észterek
E 472 c ...citromsav-észterek az E471 vegyületei
E 472 d ...borkősav-észterek emulgelószerek, hordozók
E 472 e ...mono-és diacetilborkősav-észterek
E 472 f …mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősav észterei
E 473 zsirsavak szacharóz észterei
E 474 szacharóz gliceridjei
E 475 étkezési zsirsavak poliglicerinészterei
E 476 poliricinolsav poligliceridje emulgeálószer
E 477 zsirsavak propán-1,2-diol észterei
E 479 b hőkezeléssel oxidált szójaolaj, zsirsavak mono-és diglideridjeivel reagáltatva
E 481 nátrium-sztearoil-2-laktilát
E 482 kalcium-sztearoil-2-laktilát
E 483 sztearil-tartarát lisztkezelőszer
E 491 szorbitán-monosztearát
E 492 szorbitán-trisztearát
E 493 szorbitán-monolaurát emulgeálószer, hordozó
E 494 szorbitán-monooleát
E 495 szorbitán-monopalmitát
E 496 szorbitán-trioleát emulgeálószer
Savregulátorok
E-szám Név
E 500 nátriumkarbonátok (szóda)
E 501 káliumkarbonátok (hamuzsír) az E 290 (szénsav) sói
E 503 ammóniumkarbonátok
E 504 magnéziumkarbonátok
E 507 sósav
E 508 káliumklorid
E 509 kalciumklorid a sósav sói
E 510 ammóniumklorid
E 511 magnéziumklorid
E 512 ón(II)-klorid
E 513 kénsav
E 514 nátrium-szulfátok (glaubersó)
E 515 kálium-szulfátok
E 516 kalcium-szulfát (gipsz) a kénsav sói
E 517 ammónium-szulfát
E 520 alumínium-szulfát
E 521 aluminium-szulfát
E 522 aluminium-kálium-szulfát
E 523 alumínium-ammónium-szulfát (timsó)
E 524 nátrium-hidroxid (nátronlúg)
E 525 kálium-hidroxid (kálilúg)
E 526 kalcium-hidroxid (mésztej) lúgosítószerek
E 527 ammónium-hidroxid (szalmiák)
E 528 magnézium-hidroxid
E 529 kalcium-oxid (égetett mész)
Csomósodást és tapadást gátlók
E-szám Név E 530 magnézium-oxid (magnézia)
E 535* nátrium-ferro-cianid sárga vérlúgsó, a konyhasó szórhatóságát javítják
E 536* kálium-ferro-cianid
E 538* kalcium-ferro-cianid
E 539 nátrium-tioszulfát a foszforsav sói
E 540 Kalcium.difoszfát
E 541 savanyú aluminium-nátrium-foszfát
E 543 natrium-kalcium polifoszféát
E 544 kalcium polifoszfát
E 550 nátriumszilikát (vízüveg)
E 551 szilíciumdioxid
E 552 kalciumszilikát
E 553 a magnéziumszilikát
E 553 b talkum a lesülést, ragadást, csomósodást gátolják
E 554 alumínium-nátrium-szilikát
E 555 aluminium-kálium-szilikát
E 556 aluminium-kalcium-szilikát
E 558 bentonit
E 559 aluminium-szilikát (kaolin)
E 570 sztearinsav (zsirsav) habzásgátló, habstabilizátor,fényező anyag, kenőanyag
Megjegyzés: A *-gal jelölt anyagok használata deklarációköteles (˝Tapadásgátlót tartalmaz˝).
Savanyítók, savregulátorok
E-szám Név
E 574 glükonsav savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer
E 575 glükono-delta-lakton savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer
E 576 nátrium-glukonát kelátképző
E 577 kálium-glukonát kelátképző, hordozó
E 578 kalcium-diglukonát savanyúságot szabályozó, szilárditó anyag
E 579 vas(II)-glukoná szinstabilizátor fekete olajbogyóhoz
E 585 vas(II)-laktát szinstabilizátor
Ízfokozók
E-szám Név
E 620 glutaminsav
E 621 nátrium-glutamát
E 622 kálium-glutamát glutaminsav sói
E 623 kalcium-glutamát
E 624 ammónium-glutamát
E 625 magnézium-diglutamát
E 626 guanilsav
E 627 dinátrium-guanilát guanilsav sói
E 628 dikálium-guanilát
E 629 kalcium-guanilát
E 630 inozinsav
E 631 dinátrium-inozinát
E 632 dikálium-inozinát
E 633 kalcium-inozinát
E 634 kalcium-5'-ribonukleotidok
E 635 dinátrium-5'-ribonukleotidok
E 636 maltol
E 637 etilmaltol
E 640 glicin és nátrium sója izfokozó, hordozó
E 641 L-leucin izmódositó
Formaelválasztó- és bevonóanyagok
E-szám Név
E 900 dimetil-polisziloxán habzásgátló emulgeálószer
E 901 méhviasz (fehér és sárga) fényezőanyag
E 902 kandelillaviasz
E 903 karnaubaviasz
E 904 sellakk
E 905 ásványolaj, élelmiszer tisztaságú a sütőiparban lesülésgátlók és édességek bevonóanyagai
E 907 mikrokristályos viaszok
E 911 zsirsavak metil észterei
E 912 montánsav észterek
E 914 oxidált polietilén viasz
Lisztkezelőszerek
E-szám Név
E 916 kálcium-jodát lisztkezelőszer
E 917 kálium-jodát lisztkezelőszer
E 920 L-cisztein, L-ciszteinhidroklorid
E 921 L-cisztin
E 925 klór
E 926 klórdioxid
E 927 b karbamid szerkezet kialakitó anyag
Egyebek
E-szám Név
E 938 argon csomagológáz
E 939 hélium
E 941 nitrogén
E 942 dinitrogén-oxid
E 948 oxigén
E 950 aceszulfám K édesitőszer, izfokozó
E 951 aszpartám
E 952 ciklaminsav és ciklamátok
E 953 izomalt
E 954 szacharin és nátrium-, kálium-, kálcium sói
E 957 taumatin
E 959 neoheszperidin DC
E 965 maltit
E 966 laktit
E 967 xilit
E 999 quillaja kivonat habképző
E 1105 lizozim tartósitószer
E 1200 polidextróz tömegnövelőszer, sűritő anyag, nedvesitőszer
E 1201 polivinil-pirrolidon stabilizátor, deritő anyag, hordozó
E 1202 polivinil-polipirrolidon stabilizátor, hordozó
E 1404 oxidált keményitő emulgeálószer, sűritő anyag, hordozó
E 1410 monokeményitő foszfát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1412 dikeményitő-foszfát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1413 foszforilezett-dikeményitő-foszfát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1414 acetilezett-dikeményitő-foszfát emulgeálószer, sűritő anyag, hordozó
E 1420 acetilezett-keményitő stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1422 acetilezett-keményitő-adipát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1440 (hidroxi-propil)-keményitő emulgeálószer, sűritő anyag, hordozó
E 1442 (hidroxi-propil)-dikeményitő-foszfát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1450 keményitő-nátrium-oktenil-szukcinát stabilizátor, sűritő anyag, emulgeálószer, hordozó
E 1505 trietil-citrát habstabilizátor, hordozó
E 1518 triacetin nedvesitőszer, hordozó
E 1520 propilénglikol nedvesitőszer, hordozó
E 1521 polietilénglikol habzásgátló, hordozó
Sorszám nélküliek:
Név
Kinin
Kvasziafa
Pektinek
|