Életmód : 8 dolog, amit a KÁVÉról tudni érdemes |
8 dolog, amit a KÁVÉról tudni érdemes
Shape 2007.05.03. 17:29
Olasz, Ír, Török vagy Francia: a kávéimádat minden nemzetben közös. De vajon mit hörpintesz fel a csészédből?
- A sokszor barna aranyként is emlegetett kávé őshazája Etiópia Kaffa nevű tartománya, ahol közel 1000 éve vette észre egy juhász, hogy állatai különös, piros bogyójú gyümölcstől felélénkülnek. Beszámolója hatására először a közeli kolostor szerzetesei, majd a karavánútra indulók kezdték el fogyasztani az ébrenlét fokozására.
- Hozzánk a kávé török közvetítéssel jutott, ennek ellenére hamar megkedveltük. Az eltelt évszázadok alatt viszont olaszos készítési mód lett a kedvenc, így presszókávéból fogy a legtöbb, melyet a kapucsínó követ. Évente és fejenként közel 3 kg kávét fogyasztunk, ami soknak tűnhet, de a világelső norvégok kvótája 9,9 kg!
- Ha nem is csodaszer, és túlzásba sem érdemes vinni a fogyasztását, számos előnyös hatása van. Serkenti a szív munkáját, fokozza az agyműködést, javítja a légzést, megelőzi az epekövek kialakulását. Egyes kutatók szerint jelentősen csökkenti a Parkinson-kór kockázatát is a dopamintermelés szabályozása révén.
- A kávé aromáját eredete határozza meg. A brazilnak például finom, lágy, kiegyensúlyozott aromája van, míg például a mexikoi fajták fűszeresek, erősebbek és kissé kesernyésebbek. Az afrikai kávék inkább a brazil típushoz állnak közelebb.
- Ha betérsz egy kávéboltba, több tucatnyi - illatos kávészemekkel töltött - zsák közül választhatsz. Hinnéd, hogy csak kétféle alaptípus létezik? Az arabica íze erősebb, amelyet pörköléssel és a keverés arányai változhatnak. A robusta kevésbé aromás, több koffeint5 tartalmaz, de cserjéje jobban termeszuthető és ellenáll a növényi kártevőknek is. Kávéfogyasztásunk háromnegyedét adja az aromás arabica, míg a robustát legtöbbször csak keverékekhez használják.
- Meglepő, de általában napi 4 csésze kávé különösebb probléma nélkül elfogyasztható. Ekkora mennyiség kb 300 mg koffeint tartalmaz amit egy egészséges szervezet részben felhasznál, részben kiürít. Az emberek negyedénél viszont a koffein hosszabb távon emeli a vérnyomást és a pulzust, ezért ezt a mennyiséget sose lépd túl.
- Egyes kutatások szerint a kávé több antioxidáns anyagot tartalmaz, mint a zöldtea vagy a banán.
- A kávé oxigénnel érintkezve elveszti aromájának jelentős részét. Ezután legtovább aromazáró dobozban, állandó hőmérsékleten tartható el.
|