Életmód : A kalóriaszegény étrend javítja az emlékezőképességet |
A kalóriaszegény étrend javítja az emlékezőképességet
origo.hu 2009.02.27. 18:40
A Müncheni Egyetem neurobiológusai Agnes Flöel vezetésével elsőként számoltak be arról, hogy a kalóriaszegény táplálkozás növeli az emlékezőképességünket: egészséges idősek csoportjában a bevitt kalóriamennyiség 30 százalékos csökkentése mér érzékelhetően javította a memóriát.
A korábbi hasonló tanulmányok csak egerek és patkányok esetén számoltak be időskori memóriajavulásról, emberekkel kapcsolatban viszont eddig csak azt sikerült bizonyítani, hogy a kalóriaszegény táplálkozás hozzásegít az egészség megőrzéséhez.
A kutatók ötven normál súlyú vagy kicsit túlsúlyos embert három csoportba osztva vizsgáltak: a résztvevők átlagéletkora hatvan év volt. Az egyik csoport nem változtatott táplálkozási szokásain, a második csoport tagjait viszont arra kérték, hogy szokásos kalóriabevitelüket csökkentsék 30 százalékkal. A harmadik csoport tagjait több hal és olívaolaj fogyasztására - vagyis a többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelének növelésére - szólították fel. A többszörösen telítetlen zsírsavak szellemi leépülés elleni jótékony hatásáról eddig már több tanulmány is beszámolt.
A három hónappal később megismételt memóriatesztekben, melyekben a résztvevőknek szavakat kellett megjegyezniük, a kevesebb kalória bevitelére átállt csoport tagjai 20 százalékkal jobban szerepeltek a másik két csoport tagjainál. A memóriajavulást a normál és a túlsúlyos embereken is kimutatták, de Flöel elismerte, hogy a vizsgálatban résztvevők száma nagyon alacsony volt, ezért további vizsgálatokat terveznek.
Mi lehet a magyarázata annak, hogy a kalóriabevitel csökkentése jó hatással van a memóriára? A kalóriabevitelt 30 százalékkal csökkentő csoport tagjainak vérinzulinszintje is csökkent, ami arra utal, hogy szervezetük érzékenyebbé vált a hormonra. Korábbi tanulmányok pedig összefüggést találtak az alacsony vércukorszint és az agyi teljesítőképesség javulása között.
Flöel és munkatársai a kevesebb kalóriát fogyasztók csoportjában az úgynevezett C-reaktív fehérje lecsökkent szintjét is kimutatták, amit korábbi tanulmányok szintén az idősebbek memóriajavulásával hoztak összefüggésbe.
Egyes kutatók kifogásolták, hogy a vizsgálatban résztvevők kalóriabevitelét csak kérdőívek kitöltetésével ellenőrizték: állításaik szerint a diétás étrendet fogyasztóknak többet kellett volna testsúlyukból veszíteni. Ugyanők azonban elismerik, hogy ezek szerint egy kevésbé drasztikus diéta is jelentősen javíthatja idős korban az emlékezőképességet
|